Termékek
Nyitva tartás

Hétfő: 6:00 – 14:00
Kedd: 6:00 – 14:00
Szerda: 6:00 – 14:00
Csütörtök: 6:00 – 14:00
Péntek: 6:00 – 14:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA

A takarmányozás és a gritt, avagy a baromfitartás rejtelmei

A jövedelmező baromfitartás egyik alappillére a gondosan összeállított takarmány és az olyan kiegészítők, mint amilyen a gritt. Mutatjuk, mire érdemes figyelnie!

Minden gazda számára fontos, hogy egészséges, életerős állatokat neveljen, azonban a házi kedvencekkel szemben a haszonállatok anyagi értékük miatt kapnak kitüntetett figyelmet. Aki baromfitartással szeretne foglalkozni, nyilvánvalóan azért teszi, hogy extra jövedelemre tegyen szert, ennek érdekében pedig nagy figyelmet kell szentelni a helyes takarmányozásnak. Miért olyan fontos ez?

A baromfitartás összes költségének nagyjából a kétharmad részét teszi ki a takarmányozás, ez pedig csak abban az esetben térül meg, ha a szárnyasok valóban hasznot hoznak. Ehhez tápanyagokban gazdag takarmányról kell gondoskodni, ezen belül is a fehérjehordozók a legfontosabbak, hiszen az értékesíteni kívánt termék, vagyis maga a hús és a tojás is bővelkedik fehérjében.

A keveréktakarmányok jelentik a legjobb választást, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás, csakúgy, mint az embereknél, a szárnyasok esetében is az egészségmegőrzés feltétele. Ezeknek az egyik fő összetevői az állati eredetű fehérjehordozók, például a halliszt, ami a közvélekedéssel ellentétben nem teszi halízűvé a szárnyashúst, csak akkor, ha a hizlalás utolsó szakaszában is fogyasztják a jószágok. Ezen felül mindenképpen javasolt zöldtakarmányt is adni a szárnyasoknak.

Gondoskodni kell takarmánykiegészítőről is, melynek legfontosabb képviselője a gritt, vagyis a mészkő granulátum. Ez magas kalciumkarbonát tartalma miatt fontos a szárnyasoknak, hiszen ez felel a csontritkulás megelőzéséért és a remek tojáshozamért. Ha ezt nem kapják meg, annak két szemmel látható eredménye lehet:

  • szervezetük a csontjaikból pótolja a tojáshéj kialakításához szükséges kalciumot, így előbb-utóbb lesántulnak
  • gyakran előfordul, hogy saját tojásaik elfogyasztásával próbálják fedezni kalciumszükségletüket

A gritt adagolása elsősorban az állat korától függ, de a hasznosítás módját is figyelembe kell venni, az előzőekből egyértelműen következik, hogy a tojóknak például nagyobb mennyiségre van szükségük. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a gritt extra hasznát, be lehet vetni ugyanis a légtér tisztításához is, ebben az esetben négyzetméterenként 250-300 grammot ajánlott a tartási tér aljára szórni.

A baromfitartásnak megvan a maga szépsége, és mi minden támogatást megadunk ahhoz, hogy jövedelmező is legyen. Forduljon hozzánk bizalommal és rendeljen grittet!