Termékek
Nyitva tartás

Hétfő: 6:00 – 14:00
Kedd: 6:00 – 14:00
Szerda: 6:00 – 14:00
Csütörtök: 6:00 – 14:00
Péntek: 6:00 – 14:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA

Talajjavítás savanyú talajhoz!

talajjavítás a savanyú talajoknál jelenti a hatékony megoldást. A talaj tulajdonságain tud változtatni, méghozzá meszezéssel!

Tévedés azt hinni, hogy a savanyú talaj, amihez általában mész felhasználásával történő talajjavítást alkalmaznak, a termőföld hibáját jelenti. A savanyú talaj egy létező talajtípus, ami hazánkban meglehetősen elterjedt. Az ilyen típusú talaj az ország duntántúli területein jellemző, főként délen és nyugaton. Több okból alakul ki ilyen talajtípus, többek között a klíma és a talajképző kőzet minősége miatt. A talajjavítás meszezéssel történik, mert a mész a talaj túl magas ph értékén képes változtatni.

A mésszel elvégzett talajjavítás a kémiai javítás kategóriájába sorolható. A mész megváltoztatja a talaj kémhatását, így csökken a talaj savassága és nő a termőképessége is. Amennyiben nem savanyú talajt igénylő növényeket termeszt, ellentétben az olyan növényekkel, mint például a szelídgesztenye, az áfonya vagy a hortenzia is, érdemes a meszezést elkezdeni.

talajjavítást azonban nem elegendő egyszer elvégezni. A meszezés hatása években mérhető ugyan, de szükség van 8-10 évente fenntartó meszezés elvégzésére is annak érdekben, hogy a termőföld megőrizze a kedvező tulajdonságait. A mész segít abban, hogy a talaj kalciummal telített legyen, ami a savasabb talajt igénylő növényeknek létfontosságú. A trágyázás hatásai jobban tudnak érvényesülni, a talaj szerkezete javul, összességében könnyebb kezelni a földet és a termés is bőségesebb, a növények egészségesebbek lesznek. A mész tehát  az életet jelenti a savas talajt kedvelő növények számára. A gazdák számára pedig kisebb költségeket, a termőföldjük kevesebb fáradtsággal járó,  jobb kiaknázását biztosítja.

A megfelelő eszközökkel és a szükséges ismeretekkel együttesen sikeres talajjavítás érhető el. Ebben szeretnénk segíteni azoknak a gazdáknak, akik nem elégednek meg a talaj eredeti tulajdonságaival. Ha az a célja, hogy a talaj termőképességét növelje és a talajban termeszthető növények sorát bővítse, akkor forduljon hozzánk bizalommal!