Termékek
Nyitva tartás

Hétfő: 6:00 – 14:00
Kedd: 6:00 – 14:00
Szerda: 6:00 – 14:00
Csütörtök: 6:00 – 14:00
Péntek: 6:00 – 14:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA

Talajjavító

zebegényi mészkövet (Zebegényi Fehér Arany) könnyen oldódó mészmárga jellege és fiatal földtani kora Európa egyik legjobb talajjavító anyagává teszi. Hatóanyag tartalma 88-93% CaCo3, amely megfelel 49-52% CaO-nak.

talajjavító mészkő őrlemény (Szénsavas Mész) puha mészkőből, szárítással, osztályozással készült termék, amely a szárítás következtében jó nedvszívó képességű, a talajra juttatva gyorsan szétesik és oldódik, így a növények számára gyorsan és nagy mennyiségben hozzáférhetővé válik.

Ez a saját bányánkban kitermelt puha mészkő tengeri üledékként körülbelül 15 millió évvel ezelőtt keletkezett. A bánya anyaga csaknem teljes egészében szerves maradványokból áll. Ősmaradványok, tengeri puhatestű élőlények páncéljai és korallok vannak az algákból képződött mészmárga üledékbe beágyazódva.

talajjavító technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az eddigi hagyományos korai betakarítás utántól ősz végéig tartó meszezési időszak egész évre bővüljön. Nyugat-Európában az anyagot a tarlóra, fagyott talajfelszínre vagy akár a növényállományra is kiszórják (az általunk forgalmazott mészkőpor a növényekre nincs maró hatással). Ez az időszak azért alkalmasabb a meszezésre, mert az őszi és tavaszi vízmaximum idején a víz teljesen átitatja a talajt és az alacsony hőmérséklet miatt sok széndioxidot tartalmaz, mely elősegíti a mész feloldódását és talajban való eloszlását. Javul a talaj szerkezete, víz- és levegőgazdálkodása, jobb lesz a szervesanyag-minősége, csökken a talaj cserepesedési hajlama és a művelő eszközökkel szembeni ellenállása. A kedvező kémhatás és a javuló víz- és levegőgazdálkodás összetett hatására nő a mikroorganizmusok mennyisége, élénkebb lesz a talajélet. Növekszik a légköri nitrogénmegkötés, intenzívebbé válik a nitrifikáció, fokozódik a tápanyagok feltáródása, jobb lesz a műtrágya-hasznosulás, növekszik a növények szénhidrát-, aszkorbinsav- és karotin tartalma. A meszezés hatására jelentősen növekszik a különböző növények eltarthatósága és a csonthéjas gyümölcsök termésmennyisége.

Hazánkban a mésztrágyázás nem terjedt el. A terméssel elvont kalcium egy részét különböző műtrágyákkal pótoljuk. A nagymérvű műtrágyázással viszont a talajaink elsavanyosodnak, ami a talajok természetes anyaggal történő mésztrágyázását indokolja.

Zebegényben 25, 50 és 1.000 kg-os kiszerelésben kapható talajjavító futor. Szívesen küldünk tájékoztatót a javítóanyag szükséglet kiszámításáról, a meszezés kivitelezéséről. Hívjon bennünket!

A talajjavító szerepéről röviden

talajjavítás a mezőgazdaságban alapvető, hiszen minden gazda érdeke, hogy magas legyen a terméshozam, és ezáltal a vállalkozása profitot tudjon termelni. A talajjavító mészkőzúzalék segítségével számos előnyre lehet szert tenni, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

talajjavító használatával a talaj szerkezete megváltozik, a javuló víz- és levegőgazdálkodás okán pedig a mikroorganizmusok mennyisége jelentősen megnövekedik. A nitrogén megkötése is hatékonyabbá válik, és így a talajba kerülő műtrágya is jobban képes hasznosulni. Ezek összetett hatására a növények egészségesebben képesek fejlődni, a tápanyag- és vitamintartalmuk pedig megnő, ráadásul az eltarthatóságuk is javul. Mindebből levonható a következtetés, hogy a talajjavító használata gyakorlatilag elengedhetetlen.

Amennyiben talajjavítóra lenne szüksége, válassza cégünk termékét, a talajjavító mészkő őrleményt! Amennyiben kérdése lenne, vagy rendelését szeretné leadni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!